Начало Богословие За съвременните ереси и смутове

За съвременните ереси и смутове

от Сретение.Бг

За съжаление днешните ереси се отличават от ересите в древността в това, че те са подчертано субективни. Ако в древността хората са се опитвали по някакъв начин да изтълкуват Божественото Откровение, те самите са вярвали, че говорят обективната истина. А сега у нас върви друго: „аз мисля така“, „това е моето мнение“, „това е моят теологумен*“, както е модерно сега да се казва, „моето частно мнение и не смейте да го оспорвате“. Вместо обективната реалност, някаква пълна измислица, игра на „моето мнение“ – такъв егоцентризъм, какъвто е имало в древността, но тогава той се скривал, а сега – не: „Аз считам, че ИНН** е печатът на антихриста и не ми трябват светите отци“…

“Духът на християнина“ и други издания приписват някаква нереална сила на явлението глобализация, което може да се разглежда като напълно неутрално; не говоря за злото и за последствията на глобализацията, които се осъждат като например: всемирните грехове, половите извращения, приемани като норма на живота, утвърждаването на сатанизма в различните му видове, с което Църквата винаги се е борила, бори се и ще се бори, не, но има неутрални неща като интернет, мобилните връзки, но и на тях се приписва някаква магическа сила „о, имам мобилен телефон, такъв страшен мобилен телефон, по него ще ми направят магия, заклинание, по него ще ме следят“. Е, и какво, ще те следят! Ако ти не вършиш беззакония, какъв ти е проблема? Представи си, че те следят, че вършиш добри дела или че ходиш в храма, чудесно, слава Тебе Господи! Но ако вършиш беззакония, бой се!…

Разбира се, като човек, ми е неприятно да ме следят. Не е добре. И може би, в граждански аспект, църковните хора могат да се съпротивляват на това. Но това не е въпрос на учението на Църквата, защото ние с вас трябва да знаем и прекрасно знаем, че има съгледвачи, които ни следят всеки един миг. Независимо дали имаме граждански номер или нямаме, дали имаме нов паспорт или нямаме, дали имаме някакъв знак или чип или нямаме, има демони, зли и нечисти духове, които следят всяка наша крачка и прекрасно виждат всичко. Ние с вас знаем от митарствата на блажена Теодора, че този списък с нашите грехове ще ни бъде показан в деня на митарствата. За да ни проследят не им е необходим идентификаиционен граждански номер. Не им е необходимо нищо такова.

За съжаление поддръжниците на тази ерес се отличават с особена ненавист. Аз мога веднага да кажа кого те ненавиждат. И никога не мога да кажа кого обичат. Може те ли да се досетите кого обичат? – Не. Това е признак на врага. Не случайно авва Иустин е казал: „Любовта е живата и действаща сила Божия, а ненавистта е живата и действаща сила на дявола“. И ние на практика виждаме това.

Вярата на днешната Църква е вярата която е била дадена в началото и ни е била дадена от Бог Отец чрез Сина Божий Иисус Христос в Светия Дух, дадена на светата Църква. А тази вяра, която монах Диомид, сега лишен от сан, заради своите беззакония и престъпления, и неговите последователи проповядват, е вяра нова, измислена, а за православния човек „нова вяра“ означава лъжовна вяра, защото истинската вяра не може да не бъде истинна.

Иерей Даниил Сисоев „О ереси, про ИНН и чипы“, YouTube канал: Orthodot (предадено със съкращения)

*Теологумен е термин, изкуствено въведен в богословието и означава частно богословско мнение, каквото в Църквата не съществува. Има Христово учение, което всички трябва да следват. Всяко частно мнение се определя от светите отци като ерес.

**ИНН – идентификаиционен граждански номер като българският ЕГН

0 коментар
0

Още по темата