Начало Богословие Още в началото на XX век се забелязва такава тенденция

Още в началото на XX век се забелязва такава тенденция

от Сретение.Бг

Православното учение е светоотеческото учение. А сега върви друга тенденция: искат да дискредитират догматическите послания на Източните патриарси и други основополагащи книги…

Има няколко книги, които се считат за общообезателни за православните – това са Посланията на Източните патриарси, „Православното изповедание“ на митр. Петър Могила (бел. също „Катехизис“ на св. Филарет Московски, „Вярата на светците: Катехизис на Източноправославната църква“ на св. Николай Велимирович).

Всячески се стараят да дискредитират тези книги, да ги премахнат от пътя си, за да модернизират самото богословие. При това преподавателите, участващи в тази предполагаема реформа си дават вид, че се борят срещу католичеството за възвръщане на светоотеческото учение.

В действителност те възнамеряват да разрушат маяците на Православието, това, което е било авторитет за православните в богословието, за да измислят свои собствени модернистични теории и включвайки в тях няколко цитата от Светите Отци, да прокарат всичко за възгледи на Светите Отци, тоест да извършат подмяна.

Още в началото на XX век се е забелязвала такава тенденция – под предлог на връщане към светоотеческото учение се е разчиствал пътя за протестантизма в православното богословие.

Архим. Рафаил Карелин, по въпроса за преподаването в съвременните богословски училища

0 коментар
0

Още по темата