Начало Духовен животДобродетели Въпроси и отговори

Въпроси и отговори

от Сретение.Бг

-Какво могат и трябва да направят настоятелят и клириците в съвременния храм, за да поддържат у енориашите благоговейно отношение към богослужението? Съвременните енориаши са особено недисциплинирани…
– Ако в един клас, докато учителят води урока си, се вдига шум, учениците няма да чуят какво говори учителят. Ако в храма има шум и разговори, хората не могат да се молят. Този, който разговаря в храма пречи на другите. Затова трябва да се предприемат строги мерки до предложение да се излезе извън храма.

– В такива случаи някои недоволни енориаши се озлобяват, започват да пишат доноси.
– Струва ми се, че да понесеш клевета, заради правдата, е като да получиш венец от Бога.

– Кои са главните добродетели за спасението и духовното усъвършенстване?
– Духовното съвършенство, без изпълнение на християнските добродели, е невъзможно. Царицата на всички духовни добродетели е молитвата, основата им – смирението, а пътят към смирението е послушанието. Светите отци са казали и за монасите и за миряните „без изпълнение на Евангелските заповеди е невъзможно да се достигне съвършенство“.

Ако монасите и миряните считат Иисусовата молитва за главното дело на живота си, се надявам, че ще се извърши чудото Божие (над тях).

-Как може човек да очисти душата си след дълги години светски живот?
– Не може да я очисти бързо, душата се очиства до края на живота, до гроба.  Ако можеше да се очисти ей-така, както се излива съд, би било добре. Но ние очистваме, а се показва друг слой мръсотия, под него следващ – и така до края на живота ни.

Архим. Рафаил Карелин

0 коментар
0

Още по темата