Начало Духовен животДобродетели Освещаване на труда

Освещаване на труда

от Сретение.Бг

Всеки човек трябва със своята молитва, със своя живот да освещава труда си и себе си. А ако е началник и носи отговорност, нека помага духовно и на подчинените си. Ако е в добро вътрешно състояние, освещава и работата си. Когато например млади хора отиват да научат занаят при някой майстор, същевременно трябва да бъдат научени да живеят духовно. Това ще е от полза и за майстора, и за подчинените му, и за клиентите му, защото Бог ще благослови работата му.

Всяка професия може да се освети. Един лекар например не трябва да забравя, че това, което най-много помага в медицината, е Божията благодат. Затова нека се постарае да стане съсъд на Божията благодат. Лекарят, който е добър християнин, освен с науката си, помага на болните и с добротата и вярата си, защотоги окуражава да преодоляват болестта си с вяра. При някоя сериозна болест може да каже на болния: “Медицината стига до тук, обаче съществува и Бог, Който върши чудеса”.

Също и един учител трябва да се старае да върши служението си с радост и да подпомага децата в духовното им възраждане, тъй като не всички родители имат възможността да направят това, дори и да имат доброто намерение. Да се погрижи едновременно с изучаването на уроците децата да стават и добри хора. Иначе каква полза ще имат от знанията? Обществото има нужда от добри хора, които ще вършат добре работата си,каквато и професия да имат. Учителят не трябва само да полага усилия учениците да научават добре уроцитеси, но да има предвид при поставянето на оценки и другите добродетели като благоговението, добротата, любочестието. Божиите оценки невинаги съвпадат с оценките на учителите. Може тройката на едно дете за Бога да е шестица и шестицата на друго за Бога да е тройка.

– Отче, когато човек се затруднява и чувства тежест от някоя работа, каква е причината?

– Може би не пристъпва към нея с добри помисли. Ако се отнася към нея както трябва, всяка работа става празник.

– Отче, а когато човек се огорчава, защото върши някоя тежка и черна работа, например, ако е строител или е мияч на тенджери в някоя кухня и т.н., как трябва да подходи?

– Ако си помисли за това, че Христос е измил краката на учениците Си (виж Иоан 13:4-14), ще престане да се огорчава. С това, което Христос направил, все едно ни казва: “Така трябва да правите и вие”. Каквото и да прави човек – било миене на тенджери, било копаене, нека се радва. Друг пък чисти отходните канали, понеже няма друга работа и горкият постоянно е сред микробите. Той не е ли човек? Не е ли образ Божий?

Имаше един семеен човек, който по професия беше чистач на отходни канали и бе достигнал високо духовно състояние. Беше се разболял от туберкулоза и въпреки че имаше възможност да напусне, не искаше, понежe  си мислеше: “Защо да се мъчи някой друг?” Обичаше в живота си да прави това, което другите презират, затова и Бог му даде благодатта Си…

„За семейния живот“, Старецът Паисий Светогорец, Славянобългарски манастир “Св. Вмчк Георги Зограф”

0 коментар
0

Още по темата