Начало Духовен животДуховната борба Най-тежкият подвиг е борбата против блудните помисли

Най-тежкият подвиг е борбата против блудните помисли

от Сретение.Бг

Когато те нападат блудни помисли, помоли се на света мъченица Томаида. И се моли по-усърдно с Иисусовата молитва…
Преподобни Анатолий Оптински

Свети Марк Подвижник казва в своя духовен закон: „коренът на похотта е в любовта към похвали и човешка слава“. Похотта се усилва, както казват другите свети отци, когато човек обича телесния покой (в храна, напитки и сън) и особено, когато не пази очите си от съблазнителни предмети.
Преподобни Амвросий Оптински

Най-големият и тежък подвиг е борбата против блудните помисли, тъй като тази борба обхваща едновременно цялото ни същество – и душата, и тялото. Затова и е необходимо винаги да бъдем бодри и трезви, за да пазим сърцето си от този помисъл. Специално наблюдение над себе си трябва да имаме по време на богослужението, когато възнамеряваме да се причастим със Светите Тайни. В такъв момент врагът по всякакъв начин се старае да оскверни съвестта ни. И когато тези помисли започнат да ни надвиват, е необходимо да оживяваме в себе си страха Божий и да си припомняме, че от Бога не може да бъде скрито нищо – дори и най-малките движения на сърцето ни, и че за всичко това Господ ще ни съди и ще ни потърси сметка.

А който по свое желание често се прилепва към блудните помисли, осквернявайки по този начин себе си, той вече блудства или прелюбодейства в сърцето си, както са казали отците. А се случва и това – помислите да го доведат до извършване на греха на дело. А колко голямо бедствие е същото това дело, се вижда от това, че нито един грях не е наречен от отците с думата, с която е наречен този грях. Те направо го наричат падение, защото той лишава падналия от дръзновение пред Бога и го хвърля в отчаяние. И така, постоянно трябва да се стараем по какъвто и да е начин щателно да унищожаваме тези помисли. Светите отци съветват в такъв момент, за пълна победа над тях, да прибягваме най-вече към молитва.

Преподобни Нил Сорски

Даниил Скитски наредил на един брат, нападан от блудна страст, да се помолии да призове на помощ света мъченица Томаида, убита за спазване на целомъдрието, със следните думи: “Боже! По молитвите на мъченица Томаида, помогни ми!”. И като се помолил на гроба ѝ, братът бил избавен от блудна страст. Като имаме такива примери, нека и ние да се молим на онези светии, за които знаем от Свещеното Писание, че особено са се прославили с целомъдрието и чистотата си.

Преподобни Нил Сорски

0 коментар
0

Още по темата