Начало Духовен животДуховните закони Гоненията срещу вярващите са гонения срещу Самия Христос

Гоненията срещу вярващите са гонения срещу Самия Христос

от Сретение.Бг

Преследвайки и затваряйки Епископите на Църквата или християните, заради вярата им, е същото като да преследваш Самия Христос (Деян. 9:1-5). Пример за това е случаят със съдията в Битоля, кой пръв произнася присъда срещу архиепископ Йован Вранишковски. Заради проповедите на владиката срещу разкола в Македония, той е обвинен в разпалване на национална и верска омраза. С тези присъди потвърдени от Апелационния съд, той лежи в затвора две години и половина в КПУ Идризово.

Скоро след този процес съдията получава повишение в службата, но в деня в който трябва да встъпи в длъжност внезапно умира от инфаркт на работното си място (на 56-годишна възраст), макар че не е нито стар, нито болен. Той моли секретарката да му донесе кафе и когато тя влиза в кабинета му, го заварва мъртъв.

Приживе той не е отлъчен от Църквата. Самият архиепископ Йован се опитва да го изведе от неговата заблуда, но съдията дори не пожелава да говори с него. Светият Синод на ПОА решава да му даде време за покаяние, но за съжаление той завършва живота си като гонител на Църквата Божия. Защото взима в свои ръце това, което принадлежи само на Бога – да съди Църквата. Архиерейският Синод на Православната Охридска Архиепископия приема решение за него да не бъде извършвано опело и да се правят помени.

Същото нещастие постига полицейския инспектор, който участва в разрушаването на манастирската църква в Нижеполе.

Тези случаи свидетелстват, че гоненията на Църквата и християните са опит за гонение срещу Самия Христос и че за предателството и отстъплението неминуемо следва възмездие.

Същевременно, потърпевшите в случая, тези, които са гонени заради вярата си, споделят: „Ние виждахме Божия промисъл и чувствахме Божията помощ по време на най-тежките изкушения. Когато оставихме разкола попаднахме под гонение, но винаги чувстваме, че Бог е с нас. За това говори цитата от светото Евангелие, където Христос казва: „Ако светът ви мрази, знайте, че Мене преди вас е намразил… Ако Мене гониха, и вас ще гонят“. И когато четем тези Христови слова в Евангелието, ние чувстваме Божията помощ, защото Бог е с нас, защото Той е с тези, които са гоними“.

0 коментар
0

Още по темата