Начало Духовен животМолитва Този, който вярва в Иисус Христос трябва да държи името Му в сърцето си

Този, който вярва в Иисус Христос трябва да държи името Му в сърцето си

от Сретение.Бг

– С какво да започне желаещият да се научи на молитва?
– Мисля, че Иисусовата молитва е съпроводена с послушанието. Ако човек има искрено послушание, ще му е леко да се учи на Иисусовата молитва и тя сама ще се пробужда в сърцето му. Иисус Христос е въплътеното смирение и затова името Му действа и пребивава в смиреното сърце.

– Всички ли хора са способни да се научат на Иисусовата молитва? И главното, как да не я забравяме?
– Иисусовата молитва води началото си от апостолите. Това е заповед за всички християни. Този, който вярва в Иисус Христос трябва да държи името Му в сърцето си. А за да може молитвата да се развива правилно е необходимо и животът ни да е следване на Христа.

– А личното бдение, ако например човек иска да изпроси нещо от Бога?
– Светите отци казват, че нощната молитва има особена сила. Затова говорят свети Йоан Златоуст и преподобни Исаак Сирин. Но колко продължителна да е тази молитва – за това трябва да се посъветваме с духовника си и да вземем благословение за това, за да не надценим силите си и да се изтощим или да паднем в гордост.

– Може ли да се молим за нашите близки, пребиваващи в смъртни грехове?
– Разбира се, че можем да се молим за това Господ да им даде покаяние.

– А може ли да записваме имената им на Проскомидията?
– Ако те са се отрекли от Бога, не е редно. Ако са вярващи, но живеят в смъртен грях, въпросът е много труден. От една страна те са болни членове на Църквата, но все пак формално нейни членове. От друга страна частиците се слагат в Чашата с Христовата Кръв с думите: „Умий, Господи, греховете на поменаваните“. Ние знаем, че греховете се умиват само тогава, когато човек се разкае за тях. Без покаяние прошката е невъзможна. И тук, произлиза разрив между желаното и действителното. Струва ми се, че във всеки такъв случай е необходим индивидуален подход.

Архим. Рафаил Карелин

0 коментар
0

Още по темата