Начало Духовен животПост Не слушайте, когато говорят, че постът е нищо

Не слушайте, когато говорят, че постът е нищо

от Сретение.Бг

Говорейки за поста, Старецът, междудругото, каза дословно следното: „Постът е Божия заповед, затова и постим, деца мои. Постът не ми е навредил до ден-днешен, вече седемдесет години.

Майка ми ме научи да постя още от детството. Не се преструвам, чедо, че постя, но на това са ме научили родителите ми. Аз съм малоазиатец по произход, роден съм през двадесета година и до ден-днешен спазвам това, чеда мои. Постът никога не ми е вредил, макар и да имам заболявания.

Лекарите и епископите са казали: постът и диетата са много полезни за човека. Колко полезно е, когато лекарят, простете ми, ни казва: „Пет дни, отче мой, няма да пием нито капка вода, за да проведем лечението, и ще видим какво ще стане“. И така, издържах пет дни и ми стана много добре. А колко по-полезно е, когато постим заради душата. В това тяло живее безсмъртна душа и затова нека се грижим за нея.

Постете, деца, не слушайте, когато говорят, че постът е нищо и че за него говорят само монасите. Не монасите казват това, деца, простете ми, това го казва Бог. Първата Божия заповед е била постът, както и нашият Христос е постил.

Ние можем да кажем, че постим. Ето, ядем толкова и толкова. Нима сега това, което правим, е пост, деца мои? Когато ядем, простете ми, толкова и толкова храна, макар и да не е блажна…

Съществуват много постни храни. Достатъчно е човек да има здраве и желание да пости. Веднъж дойде един човек и ми казва:

– Отче мой, казаха ми, че постът не съществува. – И посочи кой казва това.

Наредих му да помоли свещеника да отвори Библията и да погледне има ли пост. Тоя пък род не излиза, освен с молитва и пост – казва в Евангелието нашият Христос (Мат. 17:21; Марк. 9:29) и много друго освен това. И бесовете, и болестите, и всички страсти се изгонват с пост и молитва. Какво е ял свети Иоан Предтеча в пустинята? Какво е ял преподобният Давид? Прекарвал цялата седмица в пещерата само с нафора. Но „с пост, бдение и молитва придобил небесни дарования“. Затова Бог го освети и той живее триста и петдесет години на това свещено място. Той е велик чудотворец и жив светия. Молитвата, деца, и постът са полезни за душата на човека. И пророк Илия, казва свети Иаков, братът Господен, беше подобострастен нам човек, но с молитва и пост заключи небето, и нямаше дъжд на земята три години и шест месеца, и след това отново се помоли и изпроси дъжд, и небето даде дъжд, и земята произведе плод (Иак. 5:17, 18).

 „Блаженият старец Иаков“, Православно Отечество

0 коментар
0

Още по темата