Начало Духовен животТайнството Свето Причащение Видях как от грешник стана “светец”

Видях как от грешник стана “светец”

от Сретение.Бг

Митрополит Вениамин (Федченков) си спомня: “В моя живот имаше такъв случай. Бог ме свърза със зависимот алкохола човек, който седем години без прекъсване се предавал на страстите си. Дъщеря му го доведе при мен за разговор. В началото той всичко обръщаше в шеги и смешки, до такава степен съвестта му бе погълната от греха. Но в края на беседата все пак осъзна, че това, което прави, е лошо. На другия ден той дойде при мен трезвен, но излъчващ страшно зловоние от страстите си. Аз го посъветвах незабавно, ощевечерта да се изповяда, а на другия ден да се причасти със Светите Тайни.

– Какво говорите отче! – с ужас отвърна той. – Та мога ли аз, такъв окаян грешник, веднага да пристъпя към Господа? Не, отче, аз съм недостоен! Не трябва ли да попостя отначало? Така в грях ще вляза!

– Но аз именно, за да те спася от греха, те пращам при Господа: грехът ти нека бъде върху мен, а ти се причасти, не се бави.

Той смирено прояви послушание. Причасти се с вяра и престана да пие. Намери и призванието си – стана шивач.

Ние с дъщеря му се зарадвахме, но се страхувахме да не се върне отново към страстта. Посъветвахме года отиде във Валаам и да поживее един месец в тази обител на “трезвеност” (там вино никога не доставят). Замина. След месец и аз бях там. Колко одухотворено беше лицето на Владимир (така се казваше)! Светло, кротко, умилително, тихо, чисто!

Но трябваше да се върне в Петроград, тъй като, докато пиеше, се беше разболял от туберкулоза на гърлото. От болницата ми пишеше кратки писма, страданията понасяше с пълно смирение. Умря очистен. Понякога, като го поменавам, искам да се моли за мен, защото видях как от грешник стана “светец”.

Причина за това беше Светото Причастие след седемгодишно падение.

„Чудото на светото Причастие“, протоиерей Вячеслав Тулупов

0 коментар
0

Още по темата