Начало Духовен животТайнството Свето Причащение Душата не може по друг начин да избяга от тиранията на дявола

Душата не може по друг начин да избяга от тиранията на дявола

от Сретение.Бг

Светото Причастие е едно от главните средства за борба с демоните. Защо? Като се обличаме в Христа и Го имаме в себе си, ние получаваме помощ от Самия Бог. Божествената благодат, която излиза от нас след Причастие, опалва бесовете.

Старецът Иоан Востърски, който заради светия си живот се сподобил да има власт над нечистите духове, веднъж ги попитал от какво най-много се боят те в християнина. Незабавният отговор бил: от кръста, кръщението и Причастието.

– От тези трите кое най-много ви плаши? – отново попитал светителят.- Ако вие – казали бесовете – пазите добре Причастието, то никой от нас не би могъл да наскърби християнина.

“Душата на човека не може по никой начин да стигне до свободата и да избяга от тиранията на дявола, освен чрез Причастието с Христа”.

Веднъж, когато монаси пристъпвали към приемане на Христовите Тайни, преподобни Макарий Александрийски имал видение, от което се ужасил. Преподобният изведнъж видял бесовете да изпреварват ръката на свещеника със Светите Дарове и да дават на някои монаси въглени. Светите Дарове се връщали в олтара. И обратно, когато благочестиви монаси приемали Тялото и Кръвта Христови, нечистите духове със страх бягали от тях.

„Чудото на светото Причастие“, протоиерей Вячеслав Тулупов

0 коментар
0

Още по темата