Начало Духовен животТайнството Свето Причащение За благодарствените молитви след Свето Причастие

За благодарствените молитви след Свето Причастие

от Сретение.Бг

Митрополит Вениамин (Федченков) пише за един благочестив свещенослужител, който смятал причина за много изкушения непрочитането или прибързаното лекомислено прочитане на правилото след Свето Причастие. От собствен опит той знаел, че в този случай Божествената благодат, получена в тайнството, го напускала и го нападали изкушения.

Господ е човеколюбив, но ние не можем безнаказано да Го оскърбяваме със своето пренебрежение, като считаме за ненужно дори да благодарим за неизречената към нас милост.

“Един от енориашите в храма, където служа, разказа случилото се с неговия роднина, Божия раб Василий.Този човек имал дълбока вяра и се стараел да води благочестив живот. Всяка година се причастявал 17 пъти.

При цялото това усърдие за спасение на душата обаче той не отдавал голямо значение на прочитането на благодарствените молитви след Причастие. Той, разбира се, благодарял на Бога, но се ограничавал само с казване на: “Слава на Тебе, Господи, слава на Тебе” пред иконите, когато се връщал вкъщи.

Веднъж след Причастие Василий радостен се върнал вкъщи, застанал пред иконата и по навик произнесъл:

“Слава на Тебе, Господи, слава на Тебе”. Изведнъж се чул повелителен глас: “Ти защо не четеш благодарствени молитви след Причастие?!”. Василий толкова се изплашил, че затреперил с цялото си тяло.Оттогава след приемане на Светите Тайни, той незабавно четял определените молитви”.

Може ли със свои думи да благодарим на Господа? Разбира се, ние можем от преизпълнено сърце да благодарим на Господа за Неговата милост към нас, грешните, със собствени молитвени слова. Но не бива да забравяме да четем молитвеното правило определено от Църквата.

„Чудото на светото Причастие“, протоиерей Вячеслав Тулупов

0 коментар
0

Още по темата