Начало СемействоЗа встъпващите в брак За встъпващите в брак

За встъпващите в брак

от Сретение.Бг

– След десет дни ми предстои да се оженя. Какво духовно наставление бихте дали на мен и на бъдещата ми съпруга?
– Прекрасно поучение за семейния живот, за взаимоотношенията между съпрузите и за възпитанието на децата се съдържа в творенията на свети Йоан Златоуст… В основата на семейният живот, както въобще и на християнския живот, е изпълнението на Евангелието. За това четете заедно със съпругата си светото Евангелие всеки ден и също заедно се молете.

– За мен е важно дъщеря ми да се съхрани в чистота до брака. Тя е добро момиче, на 19 години. Посъветвайте ме какво мога да направя като майка, как да се моля, какво правило да избера? Аз се моля на владика Йоан Максимович. Бихте ли ме посъветвали на кого от грузинските светци да се моля?
– По възможност четете ежедневно канона на Божията Майка Одигитрия (Пътеводителка). От грузинските светци ви съветвам да се молите на великомъчениците Давид и Константин, князе Арагветски. Бога да помага.

– Приятелката ми призна, че е нецеломъдрена, преди две години е имала връзка. Познаваме се от една година; тогава тя не беше църковен човек, но после Господ я приведе към себе си и тя се разкая за този грях и го изповяда… Старая се да не го помня, чета молитви, но все още ме безпокоят мисли (за това). Помогнете ми. Как да постъпя?
– Трябва да се избере едно от двете: или да ѝ простите като не си спомняте за извършения грях, за който тя вече се е покаяла или ако това не е по силите ви, да се разделите с нея, за да не отравяте съвместния си живот с безсмислени упреци и обвинения.

Архим. Рафаил Карелин „На камени веры. Вопросы и ответы

0 коментар
0

Още по темата