Начало СемействоЗа възпитанието на децата Родители – съблазнители

Родители – съблазнители

от Сретение.Бг

Това е просто невероятно, но е факт. Невнимателните към възпитанието на своите деца родители, без да щат, ги съблазняват, като пред тях говорят срамни думи, пред тях се карат, пред тях вършат всевъзможни по-големи или по-малки грехове.

Например бащата, който има ужасния навик да псува, и майката, която обича често да кълне, съблазняват децата си, когато пред тях в раздразнено състояние изричат неприлични думи! Има случаи, когато се правят забележки на такива необмислящи родители, като им се казва, че те не дават добър пример на децата си. Знаете ли как обикновено родителите възразяват?

— Децата са още малки. Нищо не разбират!

И продължават да псуват и кълнат. А децата запомнят чутото. Те всичко попиват, защото са впечатлителни. Техният идеал е да подражават на възрастните. И както в игрите си те си разделят ролите, като момченцето се нарича баща, а момиченцето — майка, тяхната пък сестричка е детето им, тъй и когато се срещнат с другарчетата си от улицата и се представи сгоден случай, те ще употребяват същите грозни думи, които са чули от бащата и от майката вкъщи. Момчето ще псува, подражавайки на баща си, а момиченцето ще кълне, имайки за образец майка си!

Тъй още в тая невинна възраст децата са отровени. И то с кого? От ония, които иначе треперят над тях, грижат се и нощ за отхранването и обличането им, бдят над образованието им и са готови на най-големи жертви за добруването им…

Архим. Серафим Алексиев, „Нашата любов“

0 коментар
0

Още по темата