Начало СемействоЗа образованието Вие не учихте децата на суха схоластика, нито на мъртва формула

Вие не учихте децата на суха схоластика, нито на мъртва формула

от Сретение.Бг

В поздравителния адрес на родителите и учителите към св. праведен Йоан Кронщадски по случай 25-годишнината от преподаването му в Кронщадската гимназия, се казва: „Вие не учихте децата на суха схоластика, нито на мъртва формула, не изисквахте от тях заучени наизуст уроци, а в светлите, възприемчиви души Вие посяхте семената на вечното и животворящо слово Божие“.

Един от учениците на о. Йоан си спомня: „Още от първия ден отец Йоан внуши на всички ни сериозно отношение към Закон Божий … Ясно, със сърдечна убеденост, той обясняваше колко важни за нас, децата, са уроците по Закон Божий за опазването на вярата, чистотата на сърцето и влечението към молитвата … и това остана завинаги … Поученията му бяха наситени с такава вяра, че всяка негова дума проникваше дълбоко в душата. Наставленията му, изпълнени с бащинска любов, приемахме веднага, със сърдечна готовност да ги следваме. Ние се научавахме как да се отнасяме с родителите си, с Църквата, с възрастните. Целият ни детски живот беше осветен от отец Йоан. Уроците бяха понятни и ясни. Историята на еврейския народ ни показа, че залогът за просперитета на всяка нация е почитането на Бога. Отклонявайки се от Бога, евреите търпели нещастия.“

 „Трябваше да видите с какъв ентусиазъм, с каква яснота отец Йоан ни преподаваше християнското учение. Виждам милото му лице, ясния му, любящ поглед… През целия ни живот впечатлението от този поглед и тази любов няма да се изтрие от паметта ни ”.

„Разказвайки за живота на Христа Спасителя, за Неговите заповеди и чудеса, отец Йоан се преизпълваше с духовен ентусиазъм; с вдъхновен поглед ни гледаше, думите му ни докосваха и трогваха, съгряваха ни с топлината, с която бе пълна душата му… Огнената вяра, която вдъхваше всяка негова дума, трепетния му ентусиазъм се предаваха и на нас. И толкова неотдавнашен ни се струваше животът на Спасителя, Неговата проповед и общуване с хората. Сълзи потичаха от очите на о. Йоан, когато разказваше за страданията на Спасителя на Кръста. Тъга проникваше и в нашите сърца. Ние седяхме потресени и притихнали. Така докато изучавахме вярата си, ние дълбоко, по детски, изживяхме всичко ”.

„Моето детско общуване с отец Йоан, – спомня си един негов ученик, – внесе толкова светлина в душата ми, че споменът за него остана у мен до края на моя живот. Всички бивши ученици на о. Йоан, които срещнах в живота си, бяха добри и благочестиви хора“.

Източник: https://svetotopravoslavie.com

По труда на прот. Александр (Зелененко), „Законоучительство и педагогические заветы святого праведного Иоанна Кронштадтского современным педагогам“, 28 декември 2016 г.

0 коментар
0

Още по темата