Начало СемействоЗа образованието Крайъгълният камък на християнската педагогика

Крайъгълният камък на християнската педагогика

от Сретение.Бг

Причастяването на децата свети Йоан Кронщадски считал за крайъгълния камък на християнската педагогика. Богослужението той наричал „сладост и блаженство за сърцето“, „защото Църквата предоставя най-доброто педагогическо възпитание със своята прекрасна, небесна, божествена служба, проникваща до костите и мозъка“.

Учениците на о. Йоан си спомнят необичайно радостния духовен трепет, който завладявал всички от неговите благоговейни и възторжени думи: „В храма вие сте пред лицето на живия Бог!“

В своите уроци по литургика той преди всичко се стараел да възпита любов към Църквата и към Божествената Литургия, а относно молитвата казвал: „Молитвата е жива вода, душата утолява с нея жаждата си!“ , тя е кулминация на благодатното единение с Христос в духа на Неговата любов към всички хора. „Чрез Своя Дух, който живее в Тайните на Тялото и Кръвта, извършвани във всички Православни църкви по света, Господ иска да ни съедини със Себе Си – нас, които сме отпаднали чрез греха и подчинението на дявола от единение с Него. И това, което ни отделя от Него и помежду ни, да се отсече и очисти, така че да бъдат всички едно: както Ти, Отче, си в Мене, и Аз в Тебе, тъй и те да бъдат в Нас едно (Йоан 17:21). Ето това е целта на Причастието!

За отец Йоан „Литургията е всичко на света“… Във всяка от неговите думи, проповеди, дневници той свежда цялото християнство под един знаменател: светата Евхаристия. При това о. Йоан считал Евхаристията за „пробен камък, чрез който се изпитва вярата или неверието на християнина“ .

Кронщадският пастир имал пълна и непоколебима преданост към Светата Църква и нейния устав, което проличава от думите му: „Обичайте Църквата: Църквата е вашият живот, вашата жива вода, извираща от непрекъснато течащия източник на Светия Дух, вашият мир, очистване, освещаване, изцеление, просветление, сила, помощ, слава, тя съдържа всички най-висши, вечни интереси на човека „

Съобразяването на живота ни с Църквата трябва да продължи през целия ни земен живот. За вярващите противопоставянето на Църквата е противопоставяне на Светия Дух, опит да Го излъжем (вж. Деяния 5: 3).

За това Светата Църква съществува в света, за това са божествената служба, Тайнствата, постът, за да се пречистват и освещават Божиите чеда, заради съединението с Бога – Светата Троица“.

Източник: https://svetotopravoslavie.com

По труда на прот. Александр (Зелененко), „Законоучительство и педагогические заветы святого праведного Иоанна Кронштадтского современным педагогам“, 28 декември 2016 г.

0 коментар
0

Още по темата