Начало СемействоЗа семейния живот В различието на характерите се крие Божията хармония

В различието на характерите се крие Божията хармония

от Сретение.Бг

Веднъж в колибата дойде един човек и ми каза, че е много притеснен, понеже не намира съгласие с жена си. Видях, обаче, че между тях няма някакво сериозно противоречие. Човекът имаше някоя и друга кривина, жена  му  –  също,  и  така  не  могат  да  се  доближат  един  до  друг.  Нужно  е  малко  рендосване.  Вземи  две нерендосани дъски и ще видиш, че едната на това място има чеп, другата на друго и ако се опиташ да ги съединиш, между тях остава разстояние. Ако обаче рендосаш едната дъска отсам, другата оттам, но с еднои също ренде, веднага се наставят (старецът има предвид, че тази дейност се извършва от духовния наставник и носи резултат, когато и двамата съпрузи имат един и същи изповедник, тъй че рендосването да става “с едно и също ренде”).

Някои мъже ми казват: “Нямаме съгласие с жена ми; противоположни характери сме. Тя има един характер, а аз друг! Как Бог прави такива странни неща? Не можеше ли така да устрои нещата, че съпрузите да сиприлягат, за да могат да живеят духовно?” “Не разбирате ли, казвам им, че в различието на характерите се крие Божествената хармония?“. Различните  характери  създават  хармонията.  Тежко  ви,  ако  бяхте  с  едни  и същи характери! Помислете си, какво щеше да става, ако например и двамата се гневяхте лесно – бихте съборили къщата. Или, ако и двамата имахте кротък характер, щяхте да заспивате прави! Ако и двамата бяхте скръндзи, от една страна, бихте си прилягали, но тогава и двамата бихте отишли в ада. Ако пък бяхте с широки пръсти, бихте ли могли да съградите дом? Щяхте да раздадете всичко и децата ви да останат на пътя. Ако някой опърничав вземе друг опърничав, ще си подхождат, нали? Обаче един ден ще се изтрепят! Затова, какво става? Бог допуска един добър да вземе някой опърничав, за да му помогне, защото може опърничавият да е бил добронамерен, но да не му е било помогнато от малък”.

Малките  различия  в  характерите  на  съпрузите  спомагат  да  се  създаде  хармонично  семейство,  защотоединият допълва другия. При автомобила са задължителни и газта, за да върви, но и спирачката, за да спира. Ако автомобилът имаше само спирачка, нямаше да се помръдне, а ако имаше само скорости, нямаше даможе да спре. Знаете ли какво казах на едно семейство? “Понеже си подхождате, затова не си подхождате!” И двамата са чувствителни. Ако нещо се случи в къщата, и двамата губят ума и дума, и започват: “Ох, каквони се случи!” – единият, “Ах, какво ни се случи!” – другият. Така единият помага на другия да се отчае ощеповече. Не може малко да го ободри, да му каже: “Я чакай малко, това, което ни се случва, не е чак толковасериозно”. Виждал съм това при много семейства.

Когато съпрузите са с различни характери, могат да са по-полезни и при възпитанието на децата. Единият е малко по-строг, другият казва: “Остави децата малко свободни”. Ако и двамата са прекалено строги, ще загубят децата си. Ако и двамата ги оставят свободни, също ще ги загубят. Докато по този начин и децата намират едно равновесие.

Искам да кажа, че от всичко има нужда. Естествено, не бива да се преминават границите, но всеки по свояначин може да помага на другия. Ако например изядеш нещо много сладко, искаш да хапнеш и нещо, коетое малко солено. Ако ядеш много грозде, приисква ти се и малко сирене, за да се убие сладостта. Или ако зеленчуците са много горчиви, тогава не могат да се ядат. Но малко горчивото е полезно, както и малко киселото. А ако този, който е кисел, каже: “Станете всички кисели като мен”, който е горчив каже: “Станете всички горчиви”, а другият, който е солен: “Станете всички солени”…

„За семейния живот“, Старецът Паисий Светогорец, Славянобългарски манастир “Св. Вмчк Георги Зограф”

0 коментар
0

Още по темата