Начало СемействоЗа семейния живот Кога Бог изпраща щастие

Кога Бог изпраща щастие

от Сретение.Бг

– Ваше Блаженство, защо хората се развеждат и семействата се рушат? Каква е основната причина за това?
– Семейството е съвместен път и съвместен труд. Впрягат, например, два коня в един плуг: единият е ленив, а другият – работлив, после работливият тегли и за ленивия. Такъв закон съществува и в съпружеския живот. Ако единият от съпрузите страда от някаква немощ, другият трябва да я поеме върху себе си. И само взаимната помощ и търпение могат да дадат положителен резултат. Ако те не са налице, ако съпрузите не искат да си помагат, семейството не може да се запази.

– Трябва ли да се боим да създаваме семейство в днешните трудни времена?
– Сега са трудни времена и не е лесно за вярващите да възпитават децата си в страх Божий, в благочестие, в християнската вяра. Но това не означава, че хората не трябва да се женят и да имат деца. Ако Господ призовава към такъв начин на живот, тогава трябва да се създаде семейство като съпрузите разчитат не на себе си, а на Божията помощ. Призванието към монашество тегли човека да отиде в манастир. Ако той не е призван към монашество и живее в света, тогава трябва да встъпи в брак, а не да води безнравствен, безпорядъчен живот за собствено удоволствие. На всички семейни хора Господ несъмнено ще изпрати Своята благодат и помощ. Мисля, че този, който търси Бога и се стреми към Него, ще Го намери. И Господ ще опази такъв човек.

– Какво е основното предзначение на семейството? Защо Господ е установил да живеем в семейства?
– Господ е утвърдил брака и е създал семейството за умножаване на човешкия род. Ако семейството изпълни своето предназначение, ще намери щастие. Но още веднъж ви напомням, че Бог изпраща щастие само, когато бракът е благочестив и в семейството живеят според закона, указан от Господа. Това е във властта на самия човек. Случва се семейният живот, вместо Божие благословение, вместо радост, да носи скръб. Това става, когато съпрузите не се интересуват от личното си спасение, от душевното си състояние. Добре е мъжът и жената да знаят, че греховете им ще имат негативни последици за 3-4 поколения напред. Ако сте пияница или заклет пушач, заради вашите пороци ще страдат вашите внуци, деца и правнуци. Всеки човек трябва да се бори с греха, заради личното си спасение, а семейният човек – и заради потомците си, така че те да не страдат нито в земния живот, нито във вечния живот.

0 коментар
0

Още по темата