Начало СемействоЮношеските години Любов, която поощрява греха, не е християнска любов

Любов, която поощрява греха, не е християнска любов

от Сретение.Бг

Как да се молим за деца, които учат далеч от родителите си?
– Четете поне веднъж седмично някой от Акатистите на Божията Майка по ваш избор.
– Синът ми скоро ще навърши 13 г., с него редовно ходим на църква, изповядваме се и се причастяваме със светите Христови Тайни. Проблемът е там, че той не желае да спазва постите в сряда и петък, а през големите пости не спазва повече от седмица. Трябва ли да го заставя да спазва постите или да се смиря? Боя се, че когато порасне, ще престане да ходи на църква и ще живее без Бога.
– Ако синът Ви е физически здрав, то Вие самата не бива да му готвите блажна храна в постните дни. Ако е болен, тогава вече може да облекчите поста, ако това се налага. Но тъй като синът Ви е непълнолетен, въпросите за поста ги решавате Вие, особено в своя дом.

– Прося Вашите молитви за заблудилия се син на моята приятелка (той е на 17 г.). Престана да ходи на Литургия, да се изповядва и причастява, интересува се живо от мистика, гадания, карти „таро“, окултни книги, Блаватска, компютърни игри. Моля Ви отче, посъветвайте ме какво да предприеме майка му в духовен план и въобще как да постъпи в тази ситуация?
– В случая могат да помогнат само молитвите на Църквата и на майката. Съветвам я всеки понеделник да чете акатиста на Свети Архангел Михаил. Бог да Ви пази.

– Големият ми син е на 25 г. Напоследък престана да ходи в храма, да се причастява и да се моли у дома. Как да постъпя: да го заставя да се върне към всичко това с упреци или да предприема нещо друго?
– Съветвам ви да изберете молитвено правило за вашия син, например да станете през нощта и да прочетете сто пъти Иисусовата молитва (една броеница). Вместо последните думи „мене грешната“, казвайте: „помилуй раба Твоего“ и назовете името на сина си. Призовавам над вас Божието благословение.

– Моля ви, о. Рафаил, помолете се за сина ми (16 г.), заради него ме напада силно униние… не се учи, не съм го научила на труд, а има умствени способности, започна да пие…
Постарайте се да го заитересувате с нещо: с изкуство, науки, занаят… Когато човек не се интересува от нищо отпада стимула му за труд, той се затваря в себе си, а оттук следва опасността да потърси изход в алкохола, телевизионните предавания и компютърните игри, тоест в нереалния, демонизиран свят. Бог да помага.

– Въпрос на свещеник. Към мен често се обръщат майки, които се оплакват, че децата им не желаят да правят нищо – нито да работят, нито да учат, и са безотговорни. Ако работят пропиват парите си или ги дават за наркотици, ругаят майките си. Единственото което ти идва наум в такъв случай, е да отделиш любимото си чедо от опеката си, дори насила, и да го заставиш да живее самостоятелно, за да се сблъска с трудностите, дори това да доведе до грешки от негова страна. Как мислите: това любов ли е или е по-добре да се търпи? И как да постъпи майката чиято дъщеря твърди, че има влечение към жени? В днешно време това са тежки проблеми.
– Съгласен съм с вас, че в случай на експлоатация на родителите от страна на децата, особено когато тя се превърне в системна експлоатация, е по-добре пълнолетният син или дъщеря да се отдели от родителите си, за да започне самостоятелен живот и да се сблъска с трудностите от собствен опит. Разбира се, това крие рискове но не виждам друг изход. Любов, която поощрява греха, не е християнска любов, а душевно пристрастие.

Що се касае до така наречените извращения майката е длъжна да положи всички усилия да убеди дъщеря си да се изправи и да отхвърли този гнусен грях, а в противен случай да я дистанцира.

Архим. Рафаил Карелин „На камени веры. Вопросы и ответы

0 коментар
0

Още по темата