Начало Тържество на ПравославиетоЦърковно изкуство Сега е време внимателно да пазим това, което имаме

Сега е време внимателно да пазим това, което имаме

от Сретение.Бг

В завета на преподобни Йоан Рилски се казва: „Преди всичко ви завещавам да пазите светата вяра непорочна…, както я приехме от светите отци, без да я примесвате с чужди и различни учения“. Понятно е, че тези чужди и различни учения са „родили“ чужди за вярата ни изображения. Едни от тях лъжливо разказват свещената история, други са композиции, от които лъха драматичност и театралност, трети са прекроени според виждането на художника, който сам е решил кои действащи лица да остави. Така преднамерено или не, волно или неволно са изопачени събитията от Свещената История.

Иконопистта не познава подобно своеволие. В Православната Църква църковното изкуство е плод на молитва, то е основано на православните догмати, на Свещеното Писание, на творенията на светите отци.

Светите отци на Църквата по вдъхновение на Светия Дух са установили облика на православната икона. Те са знаели, че без Божията благодат е невъзможно да се изобразят правилно събитията от Свещената История, а още по-малко – да се изобрази нашият Господ и Спасител Иисус Христос. Подобни опити винаги са били неуспешни, защото такива картини са плод на чужди учения или на човешко вдъхновение, в което има смесица от добро и зло.

Някои казват, че преосмислянето на „познатите иконографски схеми“ показва добро познаване на „европейските тенденции в живописта“, но нима към това светите отци насочват вниманието ни?

Относно църковното изкуство, архим. Рафаил Карелин пише: „Сега е време внимателно да пазим това, което имаме“ и обръщайки се към иконописците, напомня: „да пазим Църковното предание, в това число иконописното предание, не е гордост, а дълг“.

Икона: Пресвета Богородица с Младенеца (Умиление). Икона от края на XVI век, гр. Несебър, България

0 коментар
0

Още по темата